Skip to Content

Kindercoach Leusden & Amersfoort
Ik help je kind om trots te zijn op zichzelf!

Is complimenten geven wel zo goed?

“Als je me één opvoedingstip zou moeten geven, welke zou dat dan zijn?” vroeg een vader mij jaren geleden op een verjaardag.
Ik dacht heel snel na en zei: “Veel complimenten geven”.

Jaren later vond ik dat niet de beste tip.
Ik denk namelijk dat het veel belangrijker is om echt te luisteren naar je kind. Om alle tijd te nemen, om te luisteren naar de gevoelens en behoeftes achter de woorden. Om te zorgen dat jullie relatie oprecht is.geven; kindercoaching; opvoeding
En ik zou daaraan toe willen voegen: Ruim je eigen ‘shit’ op en wees een voorbeeld voor je kind. (daarover later wellicht meer)

Dan die complimenten
Ik leerde door Conscious Discipline (https://www.consciousdiscipline.nl/) dat we kinderen afhankelijk maken door woorden als ‘goedzo’ en ‘goed gedaan!’ En dat was zo’n waardevolle ontdekking! Het zegt veel over hoe wij als volwassenen vaak naar kinderen kijken.
WIJ vinden iets goed of niet zo goed, mooi of niet zo mooi, lief of niet lief. We geven dus een oordeel.
Daardoor gaan kinderen vaak dingen doen voor onze goedkeuring. En ze voelen zich trots op zichzelf, op die tekening, op het feit dat ze kunnen fietsen of de tafel hebben gedekt, omdat wij dat zijn.
Brave burgers in de dop…

Maar wat dan?
Natuurlijk is het ook fijn en belangrijk om kinderen aan te moedigen. En dat kan heel goed met andere woorden en intenties!
Wanneer je kind bijvoorbeeld een tekening aan je laat zien en vraagt of je het mooi vindt, kun je vragen of hij/zij het zelf mooi vindt. Ik zeg vervolgens vaak: “Mooi, dat is het allerbelangrijkste.”
Ook kun je iets neutraals zeggen over wat je ziet, bijvoorbeeld: “Ik zie dat je heel veel kleur hebt gebruikt / Oh, volgens mij is dat een aapje / Hee, een meisje zonder voeten!/ Wat kun jij jezelf goed vermaken.”

Het is lastig en soms moet je het puntje van je tong afbijten, maar het kan!

Ook kun je natuurlijk wel eens gedetailleerd zeggen wat je ziet en wat jij daarvan vindt. Maar echt, we doen dat veel te vaak en zeker als het gaat om creatieve werkstukken, doodt dat vaak de creativiteit.

Het is je gelukt!
Gaat het om complimenten op ander gebied, dan is bijvoorbeeld “Het is je gelukt!” of “Je hebt het gedaan!” zoveel krachtiger dan “goedzo”. Daardoor wordt je kind echt bekrachtigd in wat hij of zij kan, gedaan heeft of geprobeerd heeft. Dan hoeven wij niet trots te zijn, maar vooral zij zelf.
Ook kun je benoemen wat het kind heeft gedaan, bijvoorbeeld: “Wat sociaal van jou dat je hem geholpen hebt.” Of: “Wat heb je vandaag goed naar je lichaam geluisterd.”

Ik ben benieuwd of je hier wel eens bij hebt stilgestaan en denk graag met je mee als je vragen hebt.
http://www.trotsekids.nl/contact